Tijd: een inschatting van de tijd, voor de eerste keer, is ongeveer 25 uur. Dat is 8 netwerkborrels met reistijd of 2 weken facebooken.
Niet volledig: Deze informatie is niet volledig. Er wordt heel veel werk aangeboden via het aanbesteden. Dat gaat van grafisch werk tot wegen aanleggen of accountantscontroles. Uit deze diversiteit volgt dat er ook veel verschillende regelingen, voorwaarden en selectiecriteria zijn. Dit stuk geeft een impressie hoe het gaat. Op de site van tenderned.nl staan de details per tender. En mocht je ondersteuning willen bij het tenderen, neem dan contact op voor verdere informatie.
Aanbesteden De overheid moet al het werk dat zij laten doen door marktpartijen, aanbesteden. Aanbesteden betekent dat alle partijen een kans moeten krijgen om dat werk te doen. Dat gaat via een (openbare) aanbesteding.
Wanneer moet er aanbesteed worden: Een partij moet bijvoorbeeld diensten aanbesteden als zij als rechtspersoon meer dan € 200.000 per jaar besteden aan die dienst. De bedragen zijn verschillend voor het soort rechstpersoon (overheid of overige sectoren) en het soort opdracht (diensten, inkoop, aanleg van wegen, onderhoud).
Wie moeten aanbesteden: Overheid en overige sectoren.
Hoe gaat het in zijn werk? Soms word je geïnformeerd of hoor je via via dat een organisatie werk gaat aanbesteden – bijvoorbeeld als je al veel werkt voor een organisatie die moet gaan aanbesteden.
Daarnaast, en dat is de belangrijkste bron – staan alle aanbestedingen op een website, www.tenderned.nl. Op deze website is het mogelijk je voorkeuren aan te geven en wordt je geïnformeerd als er iets nieuws is.
Wanneer kun je meedoen:
Er zijn geschiktheidseisen
- Er is een omzeteis. Als bedrijf dien je een bepaalde omzet te hebben. De eisen zijn per tender verschillend maar zijn gebonden aan een maximum, om kleinere bedrijven een reele kans te geven. De omzeteis is maximaal drie keer de omvang van de opdracht. Een aantal keren is de omzeteis lager dan drie keer de omvang van de opdracht. Het gaat erom dat er voldoende omzet is voor continuiteit van het bedrijf. In het geval van Wendy was de omzeteis € 120.000 per jaar. Er werd gekeken naar de laatste drie jaar.
- Inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
- Als opdrachtnemer dien je een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.
Daarnaast zijn er natuurlijk selectiecriteria.
- Referenties laten zien – deze opdrachten moeten aantonen dat je grotere opdrachten aankunt.
- Flexibiliteit & continuïteit.
- Personeel.
- Wat verder ter tafel komt – per tender verschillend.
Hoe kun je meedoen als zzp’er of kleine bv?
Je kunt in combinatie aannemen, dit wordt dan een samenwerkingsverband. Als je een samenwerkingsverband hebt, wordt de omzet van de verschillende samenwerkingspartners opgeteld en telt het gezamenlijk mee.
Ook kun je aannemen met onderaannemers. Als je dat doet, kun je op die manier wel voldoen aan eisen die worden gesteld in verband met flexibiliteit en continuïteit. Maar de omzet voor onderaannemers telt niet mee in de omzeteis.
Aandachtspunten
- De eerste stap is dat je na moet denken over met wie je een tender in gaat. Als je met iemand samen gaat tenderen is het van belang dat diegene een toegevoegde waarde heeft op jouw bedrijf. En vice versa. Qua visie, qua kennis of bijvoorbeeld qua ervaring met klanten.
- Het strategisch nadenken over hoe je je werk presenteert is belangrijk. Je hebt te maken met een grote opdrachtgever, die is sterk gericht op visie. Waar willen we heen met het bedrijf. Veel minder gaat het om dat het werk gedaan moet worden. Dat moet natuurlijk wel, maar is altijd van later zorg.
- Het vereist administratieve handigheid. Het zijn aardig wat formulieren en papieren die digitaal ingevuld en getekend dienen te worden.
- Het vereist een ondernemersmentaliteit. Tricky om te zeggen, maar het is een andere houding dan het jezelf verhuren voor werk.
- Het is ook een kwestie van ervaring. Vaker meedoen loont.
- En realiseer je dat je bedrijf zal veranderen als je de tender wint.
Fases
Een tender gaat soms in fases. Bijvoorbeeld:
1e fase – de selectie – zie eerdergenoemd de selectiecriteria en geschiktheidseisen
2e fase – over tarieven, uurtarief en hoeveel uur per product
Als je hebt gewonnen:
Grote instellingen gaan een aantal keren raam-overeenkomsten aan met bijvoorbeeld 4 leveranciers. De verschillende afdelingen kunnen dan zelf kiezen met welke van die vier leveranciers zij werken. Zo’n raamovereenkomst is voor drie jaar.
Lees hier over uit het archief