We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 

Balans, verlies-en-winst, nietszeggende kengetallen en puzzelen

februari 2025

Jaarrekening en jaarverslag.

De komende nieuwsbrieven gaan over de jaarrekening.

Eerst even kort het verschil tussen een jaarrekening en een jaarverslag.

Een jaarrekening is wat wij op kantoor maken, een samenvatting van de financiële gegevens van een onderneming over één jaar. Een jaarverslag bevat naast de jaarrekening ook een verslag van de activiteiten van de onderneming. Stichtingen, verenigingen en grotere bedrijven maken een jaarverslag. Eenmanszaken en kleinere bv’s houden het bij een jaarrekening.

Een jaarrekening bevat een balans, een verlies& winstrekening en soms een kasstroomoverzicht.

In deze nieuwsbrief besteed ik aandacht aan de balans en de winst-en-verliesrekening.

De balans

De balans is een momentopname van alle bezittingen van een bedrijf, dus hoeveel geld is er, hoeveel panden, hoeveel voorraad enzovoorts, en hoe die bezittingen gefinancierd zijn. Stel je hebt eind 2023 500 euro op de bank. Dat is een bezitting. Je hebt geen schulden. Dan is je banksaldo gefinancierd met eigen vermogen.

Dat klinkt vreemd omdat je geld op de bank als eigen vermogen ziet. Maar dat is niet altijd zo. Als je een lening hebt, dan heb je wel geld op de bank, maar géén eigen vermogen. Dus ook je liquide middelen, je geld op je bankrekeningen, is gefinancierd met eigen vermogen óf met vreemd vermogen, in alle denkbare verhoudingen.

 

Balans per 31/12/2024          
Activa  31/12/2024 31/12/2023 Passiva  31/12/2024 31/12/2023
Banksaldo  300 500 Eigen vermogen  500 500
Debiteuren  1.500 0 Resultaat lopend jaar  1.300 0
           
Totaal  1800 500 Totaal  1800 500
           

 

Een balans is een momentopname, het verandert elke dag.

Je kijkt één keer per jaar, bijvoorbeeld bij de jaarrekening, of  vaker, afhaneklijk van de omvang van je bedrijf. 

 

Nietszeggende kengetallen

Financiële mensen vinden de balans interessant, het geeft weer hoe een bedrijf ervoor staat. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel eigen vermogen er is, en dat geeft een indruk van de stevigheid van een onderneming. Hier zijn kengetallen voor, maar in de kern is het altijd goed om te vertrouwen op je eigen verstand: wat zie je zelf. Hoeveel leningen zijn er, wat zouden de bezittingen die op de balans staan écht waard zijn, hoe groot is de post openstaande debiteuren, betalen klanten op tijd? Dat zijn zaken die je kunt bestuderen en herkennen zonder kengetallen.

Ik heb niets tegen kengetallen maar als je niet gewend bent om met bepaalde gegevens te werken, zijn ze nietszeggend.

Een voorbeeld over nietszeggendheid. Ik weet dat Fahrenheit een manier is om aan te geven hoe warm het is, maar ik heb geen idee hoe dat werkt. Als iemand zegt: het is 50 graden Fahrenheit, heb ik geen idee of het warm is of koud. Maar zodra ik mijn hoofd naar buiten steek, weet ik wat voor weer het is, ook al begrijp ik de Fahrenheit niet.

De winst&verliesrekening

De winst& verliesrekening is een weergave van je omzet en je kosten, of van je baten en je lasten, over een bepaalde periode. Wat komt erin en wat gaat eruit. De winst-en-verliesrekening geeft inzicht in de winstgevendheid van je bedrijf. In de jaarrekening gaat het over een periode van een jaar.

De balans en de winst-en-verliesrekening hangen samen, het resultaat vind je uiteindelijk terug bij het eigen vermogen, positief of negatief.

Bij het maken van een winst-en-verliesrekening kijk je niet naar cash. Je kijkt dus niet of het al betaald is, je geeft een weergave wat er is gerealiseerd.

Stel, je hebt in december 2024 een grote klus gedaan en de factuur eind december verstuurd, dan is de omzet voor het jaar 2024.

Winst-en-verliesrekening 2024  

Kosten                              Omzet

De boekhouder  200         Adviesklus  1500            Resultaat  1300

 

Je neemt het resultaat op in de jaarrekening, ook al is de factuur nog niet betaald. Dat heet het matchingsprincipe – het toerekenen van kosten en opbrengsten aan de periode waarop het betrekking heeft.

In de balans, zie eerder, is het resultaat van 2024 verwerkt. De boekhouder is betaald, het banksaldo is afgenomen met 200 euro. De klant heeft nog niet betaald, er is een openstaande debiteur van 1.300 euro. Het eigen vermogen (eigen vermogen plus resultaat lopend jaar) is toegenomen met 1.300 euro.

Het is puzzelen, dat maakt ons vak leuk. Volgende keer over het kasstroomoverzicht.

Lees hier over schijnzelfstandigheid 

 

Als nieuwsbrief verstuurd op 20 januari 2025.

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

 
 
 
 
 
Disclaimer: Het is algemene informatie om inzicht te geven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.