We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Cash is king - contant is koning

september 2024

Cash is king - contant is koning

 

Te verwachte cashproblemen:

  • Bij investeren. Soms moet je veel geld uitgeven aan investeren, dus wordt er een tijd meer geld uit de zaak gehaald dan er in komt
  • Periodes – Als je werk aan periodes gebonden is, heb je geld nodig om rustige periodes te overbruggen. Denk aan een juwelier, die heel veel verkoopt in december. Wij boekhouders hebben juist veel werk aan het begin van het jaar.

Hoeveel?

De buffer is geld op de bank, dat direct beschikbaar is. Hoeveel geld is genoeg? Als het goed is, is er geld om de zaak een half jaar te laten draaien zonder dat er nieuw geld binnenkomt. Je kan dan huur, (vast) personeel en overige kosten betalen, plus het geld om zelf van rond te komen.

  • Het is natuurlijk zaak om dit geld zo goed mogelijk weg te zetten, maar omdat je het ook vaak nodig hebt, zal je hier niet veel rente voor ontvangen.

Wat doe je met de rest?

Je kan het geld op een zakelijke rekening houden, of op een privé – spaarrekening of deposito zetten.

Nu zijn er honderden financiële producten, en beschrijf ik hier alleen de grote lijn, maar vaak is het zo dat je het geld in een aantal gevallen ‘boetevrij’ kunt opnemen. Bijvoorbeeld:

  • aankoop huis
  • huwelijk
  • en andere bijzondere zaken.

    En voor de middenstand – detailhandel heeft zoveel ongewisse elementen, onder andere als de gemeente de straat openbreekt, dat het haast nooit haalbaar is om geld elders vast te zetten.
 

Niet verwachte cashproblemen:

Als je door onvoorziene omstandigheden – ziekte, verbouwingen, veranderende regelgeving waarop je moet anticiperen of bijvoorbeeld het wegvallen van een grote klant, onverwachte cashproblemen hebt, is het rustig als er een buffer is.
Bij dit soort onverwachte problemen is de buffer noodzakelijk om de zaak lopende te houden.
Daarnaast is er dan nog wel iets extra’s nodig om het probleem weer op te lossen….

De rente-inkomsten

Als je het geld overhevelt naar privé, en het is meer dan om en nabij € 23.000 dan wordt het meerdere belast tegen een vast percentage. De belasting die je betaalt is 30% over 4% verwachte rente- inkomsten.
Als je het geld zakelijk houdt, is de ontvangen rente een deel van je omzet, en wordt zodoende belast. Welk percentage belasting je dan betaalt, is afhankelijk van de rente waartegen je het hebt weggezet en in welke schijf je zelf inkomstenbelasting betaalt.

Vastzetten en boeterentes

Als je geld voor langere tijd vastzet, is het niet altijd duidelijk of je er nog bij kunt.
Mocht je het geld ‘zomaar’ nodig hebben, bijvoorbeeld als er lang geen omzet is, dan kan je het geld wel opnemen en moet je een boeterente betalen.
Zo’n boeterente is even hoog of iets hoger dan het financiële voordeel dat je hebt gehad omdat je het geld lang hebt weggezet. Je loopt dan dus de rente-inkomsten mis. Een enkele keer betaal je ook administratiekosten.

Eigen geld of vreemd geld

Het is bijna altijd voordeliger om je ‘eigen geld’ te gebruiken dan je eigen geld te laten staan en apart te lenen.

Lees hier over aanbesteden 

Lees hier over de zeven belastingen van de DGA

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

 
 
 
 
 
Disclaimer: Het is algemene informatie om inzicht te geven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden. 

Verliesverrekening