We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Coronavirus en liquiditeit, wat kun je doen voor je bedrijf?

november 2024

Coronavirus en liquiditeit, wat kun je doen voor je bedrijf?

16-04-2020

Wij spreken veel ondernemers, en de impact van de coronacrisis verschillend. De onzekerheid is voor iedereen groot.

Een crisis is tijdelijk, daarom heet het een crisis. Dat is wel zeker. Er zal iets veranderen, maar niemand weet wat of hoeveel. De belangrijkste vraag is, hoe lang gaat dit duren? Ook dit weet niemand.

Zelfs het zalmroze FD (Financieel Dagblad) was dit weekend wat zorgelijk en het IMF heeft de crisis gedoopt tot De Grote Lockdown.

Ik las een interview met Ngozi Okonja-Iweala, voorzitter van de internationale vaccinatie-alliantie Gavi. Deze organisatie werkt samen met WHO en andere stakeholders wereldwijd aan een vaccin. Ngozi pleit ervoor dat het vaccin voor iedereen (ook mensen in armere landen) beschikbaar komt, ‘… anders komt het virus als een boemerang naar ons terug.’

Nu heb je macro: de WHO, de IMF met bijbehorende vragen en woorden, en je hebt micro: ons eigen bedrijf. Het wordt duidelijk dat de crisis tussen zes maanden en twee jaar zal duren. Deze tijdsspanne neem ik als ijkpunt, om vervolgstappen te ondernemen. 

Twee jaar als ijkpunt

Bij een periode van twee jaar denk ik aan een scheiding. Als je gaat scheiden, verandert er veel in je leven.

Mensen (meestal vrouwen) die tot dan financieel niet zelfstandig waren, moeten diverse stappen zetten om het eigen inkomen te genereren. Het goede nieuws: de ervaring leert dat je in een periode van twee jaar financieel zelfstandig wordt: van de schrik van de scheiding tot de trots dat je het hebt gered.

Dus nu, na de grote schok, is het goed om vooruit te kijken: hoe zal het gaan met mijn bedrijf, de komende twee jaar? Wat kunnen we hetzelfde houden, wat moeten we aanpassen? Je kunt het vooruitkijken opdelen in stappen van een maand, een kwartaal, een half jaar, een jaar en twee jaar.

Stel jezelf twee vragen

Voor elk van die periodes kun je dezelfde twee vragen stellen:

  1. Heb ik genoeg inkomen in die periode én
  2. Heb ik genoeg liquiditeit in die periode? Liquiditeit is het geld op de bank, om de huur, personeel, belastingen en boodschappen te betalen, de rekeningen.

Zolang het antwoord voor de komende drie periodes allemaal ja’s zijn, hoef je niet zoveel te doen.

Is je antwoord nee, dan kan het zijn:

  • nee, ik heb niet genoeg inkomen óf:
  • nee, ik heb niet genoeg liquiditeit.

In beide situaties is het tijd voor actie.

Regelingen

Als je kijkt naar de regelingen van de overheid, zie je ook de verdeling tussen inkomen en liquiditeit.

Je hebt de rechtstreekse inkomenssteun, zoals de TOZO - tijdelijke ondersteuning zelfstandige ondernemers, de TOGS - tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren en de NOW - Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid.

Daarnaast heb je liquiditeitssteun - uitstel van betaling van belasting, uitstel van betaling van aflossing aan de bank en overbruggingskredieten.

Wat kun je doen?

Meer of ander inkomen/ minder uitgaven

  1. Je verdienmodel aanpassen – een voorbeeld dat ik heb gezien: mensen die tot nu toe in het echte leven workshops gaven, bieden het nu online aan.
  2. Een deel van het werk dat je normaal uitbesteedt, zelf of door je medewerkers laten doen. 
  3. Achterstallig werk doen – veel horeca is nu aan het renoveren. Leuk om te bezoeken straks, en goed voor de economie nu. Op deze manier houden bedrijven ook hun eigen mensen aan het werk.

Als je problemen in je inkomsten verwacht, ga dan nu al denken en sparren hoe en waar je kunt bijsturen!

Meer en andere liquiditeit

  1. Gebruik maken van de aangeboden regelingen van de overheid – uitstel van betaling van belasting, of van rente of aflossing; overbruggingskrediet; voorlopige aanslag belastingen bijstellen.
  2. Barteren/ruilen met klanten of leveranciers – SKAR (atelierruimtes voor kunstenaars) biedt haar huurders aan om onderhoud te doen aan de panden en op die manier de huur te betalen. Je verandert zo de financieringsstromen, dit is iets dat de moeite van het onderzoeken waard is.
  3. Informeren waar je eventueel kunt lenen.

Een sec liquiditeitsprobleem is altijd oplosbaar!

Voor nu: beantwoord deze twee vragen over de verschillende periodes, en afhankelijk van de antwoorden moet je meer of minder in actie komen!

Wil je eens sparren en kijken waar je bij kunt sturen, maak dan een afspraak. Voel je vrij om te bellen of te mailen!

Lees hier over belastingaangifte doen, is het verplicht?

Lees hier over een doorlopende nummering 

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

 
 
 
 
 
Disclaimer: Het is algemene informatie om inzicht te geven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden. 

Administratie in de cloud met Ocean Finance