We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Crowdfunding

november 2024

Iets wat tot de verbeelding blijft spreken is crowdfunding. Het idee erachter is eenvoudig: je vraagt aan een groep, de crowd,  geld om je plannen te waar te maken.

Wanneer is het handig?

  • Als je een geweldig plan hebt, maar geen geld om het plan te realiseren
  • Als je de interactie met de mensen die je geld lenen interessant en leerzaam vindt
  • Als de mensen die je geld lenen, belang hebben bij het product. Denk aan groente doe je verbouwt, of aan overnachtingen in de door jou ingerichte hotelkamer.Het is dus een andere manier van geld verzamelen. Met meer dynamiek, meer contact en meer samen.

Voor een aantal zaken is samen leuk en nuttig. Het delen van wat je doet, de reacties die je erop krijgt, het verspreiden van je kennis.

Waar moet je aan denken bij crowdfunding?

Je moet van te voren realiseren dat je afspreekt met individuen, mensen, relaties.  

Het is belangrijk duidelijke afspraken te maken. Denk hierbij aan het volgende:

  • Is het een lening of meer een soort ‘aanbetaling’?
  • Als het een lening is, wat zijn de voorwaarden? Denk hier aan het rentepercentage, wanneer wordt de rente betaald, wanneer wordt er afgelost?
  • Als het een soort aanbetaling is, wanneer kunnen mensen iets tegemoet zien? Moet men zelf vragen of lever je in ieder geval? Zit er een einde datum op de levering?

Je kunt natuurlijk je eigen netwerk aanboren, maar het leuke van crowdfunding is wel dat er via internet diverse platforms zijn die vraag en aanbod bij elkaar brengen.

Wat is het voordeel voor degene die geld uitleent?

Het is interessant om van dichtbij te volgen wat er met je geld gebeurt, de rente is vaak hoger dan wat je bij de bank krijgt (in geval van lenen) en soms is het een andere manier van ‘winkelen’.

Hoe gaat het fiscaal?
De fiscus volgt de inhoud. Dat wil zeggen dat gekeken wordt welke afspraken zijn gemaakt, en dat dat herleid wordt naar bestaande modellen.
Globaal is er sprake van twee keuzes:

  1. Het is een inkomen, waar op enig moment een grotere of kleinere prestatie tegenover staat – ter info, de prestatie hoeft niet in verhouding te staan tot de hoeveelheid geld, daar oordeelt de fiscus niet over.
  2. Het is een lening, die wordt terugbetaald, al dan niet met rente. Als het een lening is, wordt ook nog gekeken of het een gewone of een achtergestelde lening is. Een achtergestelde is een lening die, in geval van faillissement, pas wordt terugbetaald als alle andere schulden zijn voldaan. Het wordt fiscaal gezien als eigen vermogen.

En wat is crowdsourcing?
In het geval van crowdsourcing wordt de crowd, de groep, gevraagd om kennis of informatie. Dan gaat het dus niet om geld, funding wat van veel mensen komt, maar om bronnen, sources, kennis die van veel mensen komt.

Crowdsourcing en crowdfunding zijn natuurlijk beide gebaseerd op het idee van vele handen die licht werk maken.  

En de belangrijkste vraag…
Ja, in onze klantenkring zijn mensen die doen aan crowdfunding. En dat maakt ons vak zo leuk, alle initiatieven waarvan je hoort in het nieuws zien wij terug in de activiteiten van onze klanten!



Dus, wil je meer weten.. neem contact op!

Lees hier over MKB winstvrijstelling 


Lees hier over de fiscus en de fiets 

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

 
 
 
 
 
Disclaimer: Het is algemene informatie om inzicht te geven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden. 

Verdienmodellen - Ocean Finance legt uit