Geld lenen van je bv
De meeste dga’s lenen wel eens geld van ‘hun’ bv, vooral als je de enige aandeelhouder bent. Dat gaat vanzelf, bijvoorbeeld als je op zaterdagmiddag het broodje Mexicano voor je zoon afrekent met je zakelijke pas. Die betaling komt tijdens het boekhouden op je rekening courant, rc, dat is een schuld. Daarna pin je 100 euro, want je wil wat contant hebben. Dat komt ook op je rc.
Het kan ook andersom. Je bestelt een nieuw beeldscherm voor de zaak en je betaalt met je privérekening, dan heeft je bv een schuld aan jou. Komt ook op je rc.
De voorwaarden aan een rc
Het bedrag op een rc fluctueert. Toch stelt de Belastingdienst voorwaarden. De belangrijkste zijn:
- Het moet echt een rekening courant zijn. Courant betekent lopend, er moet beweging in zitten. Een rc-schuld (of vordering) moet je binnen afzienbare tijd af kunnen lossen.
- Het bedrag mag niet te hoog mag zijn. Tot een bedrag van 17.500 euro hoef je geen rente te rekenen, daarboven wel.
Het is van belang dat je elk jaar de stand van je RC bekijkt. Je bent zelf verantwoordelijk voor de hoogte en ook voor het inlopen.
Is het dan niet je eigen geld?
Nee. Een bv is een aparte rechtspersoon met de daarbij behorende rechten en plichten. Je bent niet vrij binnen een bv, ook al ben je 100% eigenaar.
Een eenmanszaak is vrijer, als je je inkomstenbelasting hebt betaald, ben je verder weinig verantwoording schuldig. Daar staat tegenover dat een eenmanszaak minder bescherming biedt, en bijvoorbeeld ook minder mogelijkheid tot lenen.
Hoe weet je de stand van je rc?
De stand van je rc staat op je jaarrekening; het wordt gemeld in de aangifte vennootschapsbelasting én het staat in je aangifte inkomstenbelasting. Je kan het ook opvragen bij je boekhouder.
Wat is het verschil tussen een rc en een lening?
Een rc is courant, daar zit beweging in. Een lening is statisch, met een overeenkomst, een vaste rente en een aflossingsplan.
Soms zet je een rc om in een lening, bijvoorbeeld als de schuld te hoog is.
Hoeveel rente moet je rekenen?
De rente moet marktconform zijn. Dus je kijkt naar de hoogte, de risico’s, de looptijd en op basis daarvan bepaal je het percentage.
Als nieuwsbrief verstuurd eind juni 2023