We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

De digitale euro

september 2024

Er is publiek geld en privaat geld. Publiek geld wordt gemaakt door de Centrale Bank, en dat is nu alleen beschikbaar als contant geld, de biljetten en munten zoals we die kennen. Privaat geld wordt gemaakt door private banken (in Nederland door de ING, Rabo, ABNAmro enzovoorts) en daarmee doen we online betalingen.

Er is al geruime tijd een verschuiving gaande van contant betalen naar digitaal betalen. Europese overheden willen dat iedereen de mogelijkheid heeft om met publiek geld te betalen, dus daarom onderzoeken ze of ze publiek digitaal geld kunnen maken, de digitale euro. De euro is de munt van de EU, dus de digitale euro is een Europees initiaitief.  

Minder afhankelijk

Voorstanders zien in de digitale euro een manier om Europa minder afhankelijk te maken van niet-Europese betaalbedrijven zoals Visa, Mastercard en Paypal. Tegenstanders zien het als een manier om snel veel data te verzamelen van burgers.

ECB-directeur Evelien Witlox stelt: ‘We gaan niemand dwingen om met de digitale euro te betalen, maar we geven de burger een extra keuzemogelijkheid: ik betaal met cash, ik betaal met een privaat betaalmiddel, of ik betaal met de digitale euro.’

Maximum van 3.000 euro
Er wordt op dit moment gepraat over een maximum van 3.000 euro per account. Dit bedrag roept vragen op. De ECB zegt dat er mogelijk minder controle komt op een digitale euro-rekening dan op een normale bankrekening. De uitgebreide controle is om witwassen te voorkomen. Bij bedragen van maximaal 3.000 euro is dat minder nodig.
Maar als je kiest voor een maximum van 3.000 euro is de digitale euro geen volwaardig alternatief voor een private bankrekening en blijft het geldverkeer grotendeels een zaak van de reguliere bankensector. 

Geen oppotmiddel

De Europese Centrale Bank stelt hierover dat een digitale euro gecreëerd wordt als betaalmiddel en niet als oppotmiddel.

Dus, er is veel te doen over de digitale euro.

Het maakt betalen en geld ontvangen binnen Europa makkelijker, de Ideal-link wordt dan een Europese betaallink.  En je kan je voorstellen dat je ook makkelijker in het buitenland kan betalen of geld kan ontvangen.

Wat betreft het verzamelen van de gegevens, dat is een belangrijk punt waar we al mee te maken hebben omdat de reguliere bankensector nu al toegang heeft tot veel persoonlijke gegevens. Daar komt de Europese Centrale Bank als grote partij bij. 

Geldverkeer & privacy

Dit is belangrijke materie want we kunnen niet zonder geld, maar privacy is ook belangrijk. Edoch is dit buiten ons vakgebied dus verwijs ik naar andere informatiebronnen, bijvoorbeeld de site Bitsoffreedom.

Dit stuk heb ik geschreven dankzij een inspirerend artikel met met Evelien Witlox directeur digitale euro bij de ECB op de site van FTM - Follow the money. 

Lees hier meer over Bank spelen voor de overheid                                 Lees hier meer over Rechten voor de natuur

 

Per nieuwsbrief verstuurd in mei 2024

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

 
 
 
 
 
Disclaimer: Het is algemene informatie om inzicht te geven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.