We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Financieel wanbeheer

juli 2024

Eigenlijk zijn we met z’n allen altijd bang dat er financieel wanbeheer is. En vooral dat je zelf de dupe wordt, vandaar dat er eindeloos procedures, controles en verzekeringen zijn. Denk aan de verplichting om de jaarrekening te publiceren, het vierogenprincipe, een bestuursaansprakelijkheidsverzekering enzovoorts.

Maar toch is er met enige regelmaat sprake van financieel wanbeheer. Dat is soms opzettelijk want er zijn mensen die zichzelf willen verrijken maar vaak komt financiëel wanbeheer door sulligheid. Door domheid, trots, eer, bescherming, anderen niet lastig willen vallen, zaken nog niet zeker weten.
Veel bestuurders informeren hun medebestuurders niet voldoende, en niet snel genoeg. Zij gebruiken veel woorden maar ondertussen weet je niet hoe het gaat.
Het eerste jaar niet, het volgende niet, en het daaropvolgende niet want, zeggen ze:
‘Het is nog niet helemaal compleet,' of
'Mijn vrouw is ziek,’ of
‘Er is niets gebeurd afgelopen jaar, volgend jaar zal ik jullie alles laten zien’ of
‘Ik stuur het nu echt binnenkort,’ en zo is er altijd een reden waarom er niet wordt geinformeerd.

Jij, als medebestuurder, wil niet zeuren. Maar ondertussen gaan Shurgard en Nationale Nederlanden door met innen, bankkosten en rente lopen op en zo ontstaat er onopgemerkt een probleem. Het is een gat, geslagen vanuit goede bedoelingen.

De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering keert niet uit, want je hebt niet voldoende gecontroleerd. Banken gaan door met rente rekenen over roodstaan. En zelf denk je dat je goed bezig ben, in harmonie, met elkaar. 

Dus, als je in een bestuur zit, vraag dan elk jaar een jaarrekening, en als je dat niet krijgt, vraag dan volledig inzicht in de boekhouding, ook al vertrouw je de ander met heel je hart.

Vertrouwen is goed, meekijken is beter.  

Als nieuwsbrief verstuurd op 1 juni 2023

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

 
 
 
 
 
Disclaimer: Het is algemene informatie om inzicht te geven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.