Kantoor is gesloten van 23 december tot 3 januari. Fijne dagen! We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 

Schijnzelfstandigheid

december 2024

Schijnzelfstandigheid

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid is dat je eigenlijk werkt zoals een werknemer, maar dat het de schijn heeft van ondernemerschap.

 

 

 

Je bent zelfstandig ondernemer als je werkt als freelancer of als zzp’er of vanuit je vof. 

Schijnzelfstandigheid is dat je eigenlijk werkt zoals een werknemer, maar dat onder de noemer van ondernemerschap doet.

Je werkt als werknemer als je op een bepaalde tijd aanwezig moet zijn, als je zelfaanwezig moet zijn, als je opdrachten krijgt van een leidinggevende, en als er mensen in loondienst zijn die hetzelfde doen als jij.

De Belastingdienst kijkt ook nog naar de volgende zaken: loop je ondernemersrisico als het mis gaat, heb je een inspanningsverplichting of een prestatieverplichting, word je elke maand op hetzelfde tijdstip uitbetaald, en zo voorts. Aan de hand van deze kenmerken onderzoekt de Belastingdienst of je een echte ondernemer bent.

Hoe weet je of je schijnzelfstandige bent?

Als je twijfelt of jij ook een schijnzelfstandige bent, of als je twijfelt of je met een zzp'er werkt maar dat jullie werkrelatie kenmerken heeft van loondienst, dan kan je de site van de Rijksoverheid bezoeken. Zij hebben tien vragen opgesteld en als je die doorloopt, geven zij aan bij welke antwoorden je als ondernemer wordt gezien, en bij welke punten mogelijk een loondienstverband beter zou passen. Ook geven ze voorbeelden uit de praktijk.

Voor wie?

Schijnzelfstandigheid voorkomen is een verantwoordelijkheid van opdrachtgever en opdrachtnemer.

Waarom wordt erop gecontroleerd, waarom vindt de overheid het belangrijk?

De overheid wil een gelijk speelveld voor alle werkenden. Dat speelt op allerlei punten. Mensen in loondienst zijn verzekerd voor werknemersverzekeringen en hebben vanwege die verzekeringen recht op een ww-uitkering na ontslag of niet verlengen van het contract, zelfstandigen niet. Mensen in loondienst hebben ontslagbescherming, zelfstandigen niet. Mensen in loondienst krijgen doorbetaald bij ziekte, zelfstandigen niet.

Zelfstandigen krijgen natuurlijk soms wel meer vergoed, waar dan bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering van betaald zou kunnen worden, maar als een zelfstandige hetzelfde werk doet (qua tijdstippen, intentie, duur) als iemand in loondienst, verplicht de overheid de werkgever een gelijk speelveld te maken.

En verder?

Als je denkt, hier schreef Ocean Finance laatst ook al over, dat klopt. Toen ging het over de verplichte ziekteverzuimverzekering. Het is onderdeel van dezelfde ontwikkeling die nu gaande is, namelijk een gelijk speelveld voor mensen in loondienst en zelfstandigen.

Moet je wat doen?

Als je maar enigszins denkt dat je wel eens met een schijnzelfstandige zou kunnen werken of dat je zelf een schijnzelfstandige bent, dan is het zinvol de vragen van de site van de Rijiksoverheid te beantwoorden. Daar worden ook tips gegeven hoe er mee om te gaan. Je blijft als ondernemer altijd ook zelf verantwoordelijk, schijnzelfstandig of geheel zelfstandig. Klik hier voor de vragen. 

 

Crowdfunding en crowdsourcing

Crowdfunding en crowdsourcing

Naar aanleiding van onze laatste nieuwsbrief kreeg ik een vraag over crowdfunding en crowdsourcing. Als je hier klikt, kun je er meer over lezen.

Lees hier over het budget, de begroting en het overschrijden

 

Als nieuwsbrief verstuurd op 16 december 2024

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

 
 
 
 
 
Disclaimer: Het is algemene informatie om inzicht te geven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.