Fiets
Als je de fiets gebruikt voor je werk, voor woon-werkverkeer of om klanten te bezoeken, mag je per gereden kilometer 19 cent (2022) of 21 cent (vanaf 2023) als kosten in mindering brengen op de winst.
Hoe gaat dat?
Als het jaar is afgelopen, geef je aan ons de gereden kilometers door, dan verwerken we dat in de administratie.
OV
De kosten die je maakt voor zakelijke reizen zijn aftrekbaar. Dat kan via het transactieoverzicht van je persoonlijke ov-chipkaart. Het opladen van je ov-chipkaart is geen uitgave, zie voor meer informatie onze video.
Auto - privé of zakelijk
De auto op de zaak lijkt financieel aantrekkelijk, maar het is vaak voordeliger om de auto privé te zetten en je zakelijk gereden kilometers door te belasten. Dat komt door de fiscale bijtelling.
De beslissing om de auto zakelijk of privé te zetten, is geldig voor de gehele periode van je bedrijf of de hele periode dat je de auto hebt. De beslissing neem je bij de eerste aangifte inkomstenbelasting na het starten van je bedrijf of na het kopen van een nieuwe auto.
De bijtelling – concreet voor ondernemers in de inkomstenbelasting:
De bijtelling werkt als volgt:
je boekt al je autokosten zakelijk. Dat is brandstof, onderhoud, wegenbelasting, afschrijving en parkeerkosten. Je winst wordt dan minder, daardoor betaal je minder inkomstenbelasting.
Daar zet de fiscus tegenover dat het privégebruik van de auto belast wordt. Dat is de bijtelling. De bijtelling is een percentage van de de cataloguswaarde van de auto. De bijtelling gebeurt de eerste vijftien jaar dat je de auto rijdt.
Een voorbeeld:
De cataloguswaarde van een auto is 20.000 euro. De jaarlijkse bijtelling is dan 4.400 euro. Dat is 22 % van 20.000
Elektrische auto's hebben een andere bijtelling. De bijtelling is nu 16% over de eerste 35.000 euro en 22% over alles daarboven. In 2020 is de bijtelling 8% geweest.
Vanaf 2023 is het 16% over de eerste 30.000 euro, daarboven 22%. Dat gaat allemaal uiteraard over nieuw aangeschafte auto’s.
Gevolgen bijtelling auto:
Als je autokosten 5.000 euro waren, dan gaat er 4.400 euro vanaf en zijn de kosten die je echt van je winst af kunt trekken 600 euro.
Als je lage autokosten hebt, is de bijtelling soms hoger dan je gemaakte autokosten. Dan is het saldo nul.
De afgelopen jaren is er een veelheid aan regelingen geweest omtrent de auto, met als gevolg dat er 9 verschillende bijtellingspercentages zijn. Dat zijn 0, 4, 7, 14, 15, 20, 21, 22 en 25%.
Wanneer is het voordeliger om de auto op de zaak te zetten?
- als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, is een auto zakelijk voordeliger. De kilometeradministratie dient wel helder te zijn. De fiscus controleert hier regelmatig op.
- als de auto meer dan 15 jaar oud is, dan wordt de bijtelling 35 % van de dagwaarde gehanteerd.
Wil je lezen over verschillende verdienmodellen, klik hier. Meer weten over peppol en spookfacturen, lees hier.
Lees hier over de kascommissie
Lees hier over bijzondere beloningen