Waarin verschilt een arbeidsongeschiktheidsverzekering van bijstand?
De sociale voorzieningen in Nederland zijn uitgebreid. Als je geen ander inkomen hebt, dan heb je recht op bijstand.
Nu is bijstand een vangnet. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is net wat anders, dat biedt inkomensgarantie. Je hebt bijvoorbeeld geen recht op bijstand als je partner werkt, of als je een aardig bedrag gespaard hebt. De verzekering keert dan wel uit.
Lusten en lasten
De overheid wil de verzekering verplichten om op die manier een gelijk speelveld te krijgen tussen werkenden - of het nou in loondienst is of als zelfstandige. Mensen in loondienst betalen namelijk via hun werkgever wel voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Waarom zijn de meeste ondernemers niet verzekerd?
75% van de zelfstandig ondernemers is niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. De meest genoemde redenen zijn:
- Te duur
- Geen vertrouwen of de verzekering uitkeert in geval van ziekte
- Afgewezen of bang om afgewezen te worden door de verzekering
Is het Broodfonds een alternatief?
Het Broodfonds keert maximaal twee jaar uit, een arbeidsongeschiktheidsverzekering keert uit totdat je recht hebt op AOW.
Die een- of tweejarige uitkeringsperiode geldt ook voor de meeste commerciële aanbieders van dit soort verzekeringsproducten, zoals bijvoorbeeld dit product. Kleine letters lezen is belangrijk.
Voor wie?
Als je recht hebt op zelfstandigenaftrek (meer dan 1.225 uur per jaar aan je bedrijf en meer dan 50% van je tijd), dan geldt deze verplichte verzekering voor je.
Wat kost het?
Het percentage is nog niet bekend. Men praat over 6,5% van de winst, met een maximum van 200 euro per maand.
Als je het omrekent, betaal je bij een winst van 36.000 euro het maximale bedrag. Als je 18.000 winst hebt, wordt het 100 euro per maand.
Wat levert het op?
Als je arbeidsongeschikt wordt, dan heb je na één jaar recht op een uitkering. Hier zijn wel restricties, bijvoorbeeld als je je eigen werk niet meer kan doen maar nog wel ander werk, dan krijg je het verschil in loon uitgekeerd.
Je krijgt 70% van het driejaarlijks gemiddelde van je winst voordat je ziek werd. De uitkering zal maximaal het wettelijk minimumloon (WML) zijn. Deze maximering wijkt af van reguliere werknemersverzekeringen.
Schatting
De overheid schat dat er gemiddeld 17.000 euro uitgekeerd zal worden, op jaarbasis. Het wettelijk minimumloon is 26.000 euro.
Is 200 euro per maand veel?
200 euro per maand is een serieus bedrag. Nu zijn er drie punten:
- 200 euro per maand is het maximum. Als je winst onder de 36.000 euro per jaar is, is de premie lager
- De overheid gaat er van uit dat je naar redelijkheid een deel doorbelast aan je klanten.
Als je een fatsoenlijk uurtarief hebt (boven de 50 euro), dan is er al ruimte tot verzekeren. Maar als het uurtarief laag is (bijvoorbeeld 25 euro per uur), dan ziet de overheid dit als valse concurrentie met werknemers die in loondienst zijn, en dan verwachten ze dat je je tarief omhoog doet, dus het doorbelast aan je klanten. Op die manier willen ze schijnzelfstandigheid tegengaan.
-
De verzekeringspremie is aftrekbaar waardoor de te betalen inkomstenbelasting daalt.
Voor verzekeren geldt: het is verstandig te verzekeren als je het zelf echt niet kan betalen. En een arbeidsongeschiktheid kan je zelf niet financieel opvangen. Dat is anders bijvoorbeeld voor een fiets, een gestolen fiets kan je altijd wel zelf financieel opvangen.
Verplicht
De verzekering is verplicht maar als je kan aantonen dat je elders een verzekering hebt die aan dezelfde voorwaarden voldoet, kan je ontheffing krijgen.
Wanneer
Men streeft ernaar dat het in 2027 in werking gaat.
Meer lezen, meningen lezen en je mening geven
Als je meer wil weten, kan je de Memorie van toelichting lezen.
Er wordt heel verschillend gedacht over deze verplichte verzekering. De overheid inventariseerde tot 23 juli wat ondernemers en anderen ervan vinden, je kon via deze link je mening geven.
Lees hier over rechten voor de natuur Lees hier hoe je kosten declareert
Per nieuwsbrief verstuurd juli 2024