We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 010 477 72 00  

Wat kost een werknemer?

september 2024

Stel, je hebt een een bedrijf, en het loopt als een tierelier. Thuis alles goed geregeld, iemand die schoonmaakt, er is een partner die drie dagen per week voor de kinderen en andere huisgenoten bekommert, de boodschappen worden bezorgd en altijd uit eten. Maar het bedrijf: je komt binnen en ziet dat de planten water moeten, het antwoordapparaat verwoed knippert en o ja, de bel is alweer kapot in dat prachtige kantoorpand waar je huurt. Dan heb ik het gewone werk dat op je wacht, het werk voor klanten, nog niet eens genoemd.

Het is tijd voor een pa. Een personal assistant. Maar wat kost een PA?

Of eigenlijk, in het algemeen: wat kost personeel? Want je kan natuurlijk ook een collega-adviseur of verkoopmedewerker aannemen!

 

Het begint met het bruto-netto verhaal. Personeel krijgt netto uitbetaald maar als werkgever heb je te maken met bruto-lasten. Waarin zit het verschil?

  1. Netto loon
  2. Afdracht sociale lasten (loonheffing, premie volksverzekering en dergelijke)
  3. Vakantiegeld

Afhankelijk van de afspraken die je maakt heb je kosten voor:

  1. Pensioen
  2. 13e maand
  3. Wat verder is afgesproken. 

Salarisafspraken maak je altijd bruto. Netto-afspreken is te ‘ongewis’ voor de werkgever, omdat het onduidelijk is welke fiscale regelingen gelden voor mensen persoonlijk. Als werkgever maak je bruto-afspraken.

Nu even wat getallen om te kunnen berekenen wat het gaat kosten.

Je kan ervan uitgaan dat je 14 keer het bruto-maandsalaris kwijt bent puur aan salariskosten. Dit is los van pensioen en 13e maand. Twaalf keer maandsalaris is gewoon twaalf keer het salaris, dan is er nog een ‘maand’ vakantiegeld, en dan nog wat kosten. Bij begroten/ uitrekenen wat het gaat kosten is veertien keer het bruto-salaris reëel, als er geen pensioen of 13e maand is afgesproken.

Als je ook pensioen en 13e maand gaat betalen, komt het neer op 15, 16 of 17 keer het bruto-maandsalaris om het jaarsalaris te berekenen. 15e keer is de 13e maand, 16e en 17e keer is afhankelijk van afspraken over pensioen en overige zaken.

Dit zijn dan puur de jaarlijkse salariskosten.

Dan heb je nog de volgende kosten, qua tijd en qua geld. Deze lijst is als uitgangspunt, maar niet volledig.

  1. Salarisadministratie – gebeurt door je administratiekantoor en is niet duur
  2. Het is verstandig om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten
  3. De werkplek – denk aan bureau, computer, extra telefoon, mogelijk überhaupt een vaste telefoon?
  4. Het begeleiden/ inwerken.
    • Dit neemt tijd. Zelf ben je, zeker in het begin, altijd sneller. Anders liep je bedrijf niet zo goed. Dat moet je incalculeren en hier moet je in investeren.
  5. Overleg, altijd nodig om dingen door een ander te laten doen.
    • En uit overleg volgt de zogenaamde miscommunicatie. Kost tijd, dus geld als ondernemer.
  6. Trainingen, cursussen of coaching. Kost tijd, en geld.

Zijn al deze kosten dan een reden om geen personeel aan te nemen? Nee, zeker niet. Als je het goed doet, met personeel, dan zijn het gewoon investeringen. Daarna gaat het beter.

Als je wilt groeien, heb je personeel nodig, linksom of rechtsom. Personeel is ook inspirerend, geeft een bredere kijk. En op een goed moment groeien de planten ‘vanzelf’, en krijg je een what’s-apje tijdens de vakantie van de personal assistant, of je even water wilt geven. Dan begrijp je dat er veel vanzelf gaat, wat anders nooit gebeurd was. En dat je daardoor andere dingen kan realiseren.

Lees hier over de financiele cyclus- stichting of vereniging 

 

Lees hier over de ANBI status

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

 
 
 
 
 
Disclaimer: Het is algemene informatie om inzicht te geven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden. 

Creditcards en btw terugvragen