We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag 

Wat zijn reserves en waarom zijn ze verwarrend?

maart 2025

Reserves op de balans.

Veel bedrijven hebben reserves op de balans. Het is een veelvoorkomende balanspost bij stichtingen en verenigingen, maar ook bij bv’s en bij eenmanszaken. Toch levert de naam reserve een aantal keren verwarring op. 

 Een balans is een theoretisch concept. Links staan de bezittingen: hoeveel geld staat er op de bank, wat is de huidige waarde van de investeringen, hoeveel geld heb je nog te goed van klanten. Rechts staan de schulden: wat moet er nog betaald worden aan leningen en crediteuren, of welk werk moet nog gedaan worden terwijl je het geld al ontvangen hebt. Wat er over is, het verschil tussen de bezittingen en de schulden, is het eigen vermogen.

Hieronder zie je een balans.  

Balans 31/12/2024 debet 31/12/2023   31/12/2024 credit 31/12/2023
Liquide middelen  2.000 10.000 Stichtings-vermogen  2.000 2.000
      Reserve-projecten 0 8.000
totaal 2.000 10.000   2.000 10.000

 

Links zie je de bezittingen, dat is het geld op de bank. Rechts zie je de verdeling van de bezittingen. 2.000 euro is bestemd als stichtingsvermogen,8.000 euro is bestemd voor projecten. Het is beide onderdeel van het eigen vermogen, er zijn geen schulden. 

Nu lijkt dit allemaal helder, toch is het een puzzel waar allerlei organisaties met enige regelmaat door overvallen worden. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

De bezittingen, de debetzijde, is te volgen. Het gaat om de creditzijde. De echte schulden zijn helder, over het algemeen. Die zijn hier voor het gemak weggelaten, maar je kan denken aan een hypotheek of een lening aan de bank.

De uitdaging zit in de reserves.

Stel, je hebt een reserve om projecten te doen. Je reserve is onderdeel van je eigen vermogen, en je eigen vermogen is het verschil tussen je bezittingen en je schulden. Een reserve is een beslissing die is genomen wat er gaat gebeuren met dat deel van het eigen vermogen.

Als de projecten uitgevoerd worden, loopt dat via de verlies-en winstrekening. De mensen die de projecten draaien, worden betaald, dus neemt je banksaldo af.

Als je het zo leest, lijkt het logisch. Toch zorgt het regelmatig voor verwarring. Er wordt soms mee gegoocheld, en de ervaring leert dat niet iedereen zich realiseert dat je eigen vermogen daarna kleiner is, omdat je eigenlijk van te voren hebt besloten dat je verlies gaat maken, en dat je dat verlies zal compenseren met de reserves.

Bestuursleden, directies en toezichthouders worden soms overvallen door deze gevolgen.  

Waarom worden bestuursleden overvallen door dit soort zaken, het wordt toch besproken?

Ja, dat klopt, en toch is over iets praten niet hetzelfde als het echt begrijpen. We praten over heel veel zaken waar we slechts oppervlakkig wat van weten, denk aan voetbal, tuinieren of het nieuws . Meestal is dat niet erg, maar als je verantwoordelijk bent, is het verstandig om nader te informeren. Er wordt minder doorgevraagd dan je zou verwachten. Het zal een combinatie zijn: we denken dat we het begrijpen, of we verwachten dat de ander het begrijpt, of dat het wel goed zal komen, want dat is wat we hopen, en wat we onszelf en de ander gunnen.

Moraal van het verhaal: vraag door als het je niet duidelijk is. Om het nog maar eens te herhalen: domme vragen bestaan niet. Ook niet in boardrooms.

Lees hier over ondernemers die voor het eerst AOW krijgen

Als nieuwsbrief verstuurd op 11 maart 2025

Meer weten?
Mail naar info@oceanfinance.nl, vul het contactformulier in of
bel 010-4777200

 
 
 
 
 
Disclaimer: Het is algemene informatie om inzicht te geven, er kunnen geen rechten aan ontleend worden.