Kantoor is gesloten van 23 december tot 3 januari. Fijne dagen! We zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag
18 worden is spannend. Je mag opeens vanalles, maar je moet ook veel. Belastingen, verzekeringen, geld verdienen... Er komt heel wat bij kijken en het is geen makkie om te weten hoe dat allemaal moet. Om te zorgen dat jongeren inzicht krijgen in wat er moet gebeuren, en hoe dat aan te pakken, zijn we bij Ocean Finance bezig met een nieuw project: de 2025 Money Journal. We zijn nog aan de beginfase van het project, maar hier alvast een sneak peek in wat je kan verwachten.
Voor wie?
De Money Journal is bedoelt voor jongeren die 18 worden of net zijn.
Waarom?
Er komt vanalles kijken bij volwassen worden. En ook is het veel feest, het is niet álleen feest. Er moeten opeens allerlei administatieve en financiele taken gedaan worden. Die worden makkelijk vergeten of verkeerd begrepen, en de consequenties snel kunnen oplopen. Door de overzichtelijke Money Journal leren we de jeugd financieel en administratief onafhankelijk te worden.
Een inkijkje
Hey Ocean,
Ik ben kapster en ik heb mijn eigen klanten die bij ons thuis komen om hun haar te laten doen. Als mensen niet tevreden zijn, doe ik net zolang mijn best totdat ze tevreden naar huis gaan. Mijn vriend moppert wel eens dat ik mijn oren teveel naar mijn klanten laat hangen.
Hij werkt af en toe op festivals en hij handelt, daarmee verdient hij zijn geld. Eerst was het vooral sieraden, stenen, wierook, je weet wel, dat spul dat het goed doet in kraampjes. Maar een tijdje geleden zijn we naar Utrecht Kanaleneiland verhuisd en nu heeft hij andere contacten. Hij dealt. Ik wil er niets van weten en doe net alsof ik het niet merk, maar ik ben natuurlijk niet achterlijk. Zijn mobieltje gaat dag en nacht, zijn klanten zijn waanzinnig dwingend. Op een gegeven moment merkte ik dat hij nog gewoon van mijn geld leeft want dan ligt er zevenduizend euro in de keukenla en dan is het weer weg. Als de huur betaald moet worden, geeft hij niet thuis. Soms vraag ik waar het geld gebleven is, en dan vertelt hij: ‘Ik moest vannacht even een vrachtje afleveren in Delft, en je weet, klant is koning, dat is normaal, ook in onze branche, dus ik ging even met de taxi.’
We zijn al tien jaar samen, ik hou echt van hem maar dit is vreselijk. Nu is hij weggegaan want hij vond dat ik me teveel met hem bemoeide. Wat vind jij?
Beste Snel-Geld,
Ik heb bewondering voor je hoe rustig je je overwegingen beschrijft en hoeveel respect je voor je vriend hebt. Ik vind het knap dat je hem er niet uit hebt gegooid. Het lijkt alsof hij zelf voelde dat hij te ver zakte, dat hij zich daarvoor schaamde en daarom is vertrokken.
Ik herken wat je schrijft, dat klanten dwingend kunnen zijn. Dat is bij boekhouders, bij kappers, en dat zal bij drugsdealers niet anders zijn, de gebruiker zal soms een lastpak zijn.
Als er veel geld wordt betaald, verwachten mensen meer, en zullen ze meer eisen stellen. Dan ga je daar als leverancier in mee. Dat heb jij ook ervaren, snel geld gaat snel, het komt met bakken binnen en gutst er met bakken weer uit.
Het is herkenbaar dat jij nog altijd alles betaalt. Dat klinkt raar, want bij de ander komt veel meer binnen, maar zijn prioriteit ligt niet bij thuis, die ligt bij de wereld van het snelle geld. Snel geld is niet direct makkelijk geld, haar kappen is rustiger en stabieler.
Zo vergeet je nooit meer wanneer je belasting-aangifte moet doen en hoe het werkt met verschillende zorgverzekeringen.
In de Money Journal vind je alles over girl math en geldezels. Maar ook tips over klein geld, veel geld en kleine bijdragen. En we vertellen hoe je in de schulden kan komen, maar vooral hoe je er uitkomt.